Wybór produktów bogatych w witaminę D
Data publikacji 1 grudnia 2020
Witamina D z całą pewnością jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dlatego warto zadbać o jej optymalny poziom. Tego rodzaju witamina najczęściej pozyskiwana jest ze słońca, jednak można ją znaleźć również w niektórych produktach spożywczych. Warto poznać produkty bogate w witaminę D.
Ryby
Witamina D znajduje się przede wszystkim w takich produktach jak ryby. Jej ilość zależna jest od konkretnego gatunku ryby, dlatego w różnych rybach znajduje się różna zawartość witaminy D. Największą ilość tej witaminy można znaleźć w mięsie świeżego węgorza, a także w śledziu marynowanym oraz śledziu w oleju. Jednak witaminę zawiera również w dużych ilościach pieczony lub gotowany łosoś, a także pieczona lub gotowana makrela. Oprócz tego witamina D występuje również w rybach z puszki w stosunkowo dużym stężeniu. Wśród nich można przede wszystkim wymienić tuńczyka oraz sardynki.
Jajka
Witaminę D można również znaleźć w takich produktach spożywczych jak jajka. Jej duże ilości znajdują się przede wszystkim w żółtku. Standardowo są to pięćdziesiąt cztery jednostki witaminy D na jedno jajko, co jest stosunkowo sporą ilością. Oprócz tego jajka w swoim składzie zawierają również wiele innych korzystnych dla zdrowia składników. Dlatego warto je włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ będzie to bardzo korzystne rozwiązanie. Dzięki temu w prosty sposób będzie istniała możliwość dostarczenia witaminy D do organizmu.
Ser żółty
Ser żółty to kolejny produkt, w składzie którego można znaleźć witaminę D. Standardowo w serze żółtym znajduje się od siedmiu do dwudziestu ośmiu jednostek witaminy D na sto gram produktu. Oczywiście zawartość witaminy D zależna jest od konkretnego gatunku sera, dlatego jej ilości się tak wahają w tym przypadku. Ser jest doskonałym źródłem białka w diecie każdego człowieka, dlatego powinno się go uwzględnić podczas komponowania swojego codziennego jadłospisu.
Mleko krowie
Witaminę D można również z powodzeniem znaleźć w mleku krowim. Jej ilości w tym produkcie są stosunkowo niewielkie, jednak są. Standardowo jest to około jednej jednostki witaminy D na sto mililitrów produktu. Warto włączyć mleko do swojej codziennej diety, jednak lepszym rozwiązaniem będzie z całą pewnością jedzenie przetworów, które zostały z niego wyprodukowane. Wśród nich można na przykład wymienić sery, w których znajduje się większa ilość witaminy D niż w samym mleku. Warto o tym pamiętać podczas układania swojej codziennej diety oraz planowania w niej posiłków.